14 Aralık 2007 Cuma

BAYRAM GELİR HOŞ GELİR


Önümüzdeki hafta Kurban Bayramı. Hepimiz dört gözle bekliyoruz. Çünkü tatil...Ah şu 2,5 günü de verseler ne kadar güzel olur.
Bayramlara artık tatil için sevinir olduk.
Büyüklerimiz yine her zamanki gibi ah ah nerde o eski bayramlar diyerek anlatmaya başlayacaklar
"bizim zamanımızda......"
" kalmadı o eski bayramların tadı ..."
Bizim jenerasyon bile eski bayramları arar olduk. Ararız tabi. Yeni elbiseler, yeni ayakkabılar, kim bize ne kadar bayram harçlığı verecek, ne kadar şeker toplayacağız.... bunların hepsi çocuklukta kaldı.
Büyüdük artık o yüzden de arar oluyoruz bayramları. Bayram çocuklara. Bizim çocuklarımız da kendi çocuklarına anlatacak kendi eski bayramlarını tıpkı şimdi bizim dinlediğimiz gibi. Önemli olan adetleri yaşatmak, büyükleri, yaşlıları ziyaret etmek.
Amaç tatil olmamalı, amaç ziyaret olmalı. Göremediklerimizi görmek, ailece, kuzenler, yeğenler, amcalar,teyzeler, nineler,dedeler hep birlikte olmak.
Tatlılar yenmeli, koşuşan çocukların gürültüsü arasında sohbet edilmeli. Geleneklerimizi yaşatmalı ve ah nerde o eski bayramlar diye geçmişini anlatmak isteyen büyüklerimizi dinlemeli.
Hergünümüzün bayram sevinci ve bereketiyle geçmesi dileği ile. Herkese iyi bayramlar.

11 Aralık 2007 Salı

ZUZU


Bugün Arda'm, arkadaşım Suzan ve
oğlu Meriç'le inanılmaz güzel bir yer
keşfettik. İsmi ZuZu olan bu mekan
benim gibi çalışmayan ama oğlunu bırakacak kimsesi olmadığı için
hiçbir işini doğru dürüst göremeyen, arkadaşı ile bir fincan olsun kahve içemeyen veya ev harici bir ortamda ama çocuğu ile birlikte rahatça arkadaşı ile iki çift laf etmek isteyenler için ideal bir yer. Çünkü bu mekan bir cafe ama aynı zamanda eğitimli ( yuva öğretmeni ) ablalar ile çocuğunuzu emanet edebileceğiniz, çocuğunuzun keyifli vakit geçirebileceği, oyun oynayıp, çeşitli aktiviteler yapabileceği bir yer. Siz çocuğunuz ile aynı mekandasınız ama ayrı havadasınız.

Mekan sahibi ve ablalar oldukça nazik ve güler yüzlü, ortam hijyenik, sıcak ve eğlenceli, çocuğunuz oyun oynarken kahve içip arkadaşınızla bol bol sohbet edebilip dedikodu yapabilirsiniz. E daha ne olsun gidin ,görün , yaşayın derim.

Detaylı bilgi için : www.zuzu.com.tr
Zuzu Kozyatağı Tel : 0216 386 44 81

10 Aralık 2007 Pazartesi

KARNIYARIK BÖREK

Malzemeler

3 adet yufka
3 çorba kaşığı yoğurt
1/3 su bardağı sıvı yağ
3 yumurta ( birinin sarısı ayrılır )
1 paket kabartma tozu
100 gr beyaz peynir veya çökelek
1 demet maydanoz
2 adet domates
3 adet sivri biber

Yapılışı

Yumurtaları,yoğurdu,sıvı yağ ve kabartma tozunu bir kapta karıştıralım. Bir yufkayı açıp bu karışımdan bir miktar yufkanın üzerine sürelim. İkinci yufkayı ilk yufkanın üzerine yine açıp serelim ve karışım sürelim. Üçüncü yufka için de aynı işlemi yapalım. Sigara böreği keser gibi 16 eşit üçgen elde edecek şekilde keselim. Her üçgen parçanın geniş kenarına maydanoz ve peynir karışımından bir miktar koyup sigara böreği sarar gibi rulo yapalım. Börekleri önceden yağladığımız bir tepsiye dizerek bir bıçak ile ortalarını yaralım. Bu yarıkların içne bir dilim domates ve sivri biber sıkıştırarak yufkanın kalan kısımlarına yumurta sarısı sürelim. Önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.

Afiyet Olsun

PATATESLİ BÖREK

Malzemeler

4-5 adet haşlanmış patates
150 gr rendelenmiş kaşar
250 gr mantar
3 adet yumurta
2-3 adet sivri biber
1-2 adet soğan
Tuz

Yapılışı

Patatesler haşlanır, rendelenir. İçine rendelenmiş kaşar peynirin yarısı, 3 yumurta, eritilmiş margarin ve tuz ialve edilerek mikser ile çırpılır. Diğer tarafta soğan, biber ve mantar yağda pembeleşene kadar kavurulur. Patates karışımının yarısı yağlanmış kalıba dökülür, araya mantarlı karışım ilave edilir. Karışım üzerine kalan patates dökülür ve kalan kaşar peyniri serpilir. Fırında 20 dakika pişirilir.

Afiyet Olsun

ISPANAK ÇÖREĞİ

Malzemeler

Yarım kilo ıspanak
3 adet yumurta
1 paket margarin
150 gr beyaz peynir
1 su bardağı yoğurt
Tuz, karabiber
Bir miktar un ( hamur cıvık olacağı için yarım bardak konulabilir )

Yapılışı

Ispanak yaprakları saplarından ayrılır. Ayrılan yapraklar ince ince kıyılır.Unun ortası açılır. 3 yumurta, margarin, ufalanmış peynir, yoğurt , tuz, karabiber konularak cıvık bir hamur yapılır. Ispanaklar ialve edilir. Yağlanan tepsiye karışım dökülerek önceden ısıtılmış fırında pişirilir.

Afiyet Olsun

HAVUÇLU KEK

Malzemeler

1 adet yumurta
2 bardak rendelenmiş havuç
1 bardak iri çekilmiş ceviz
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1/2 paket eritilmiş soğutulmuş margarin
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tarçın
1 su bardağı toz şeker

Yapılışı

Yumurta ve şeker mikserle çırpılır. Margarin ve süt ialve edilir. Rendelenmiş havuç ve diğer malzemeler ilave edilerek yağlanmış kalıba dökülür ve önceden ısıtılmış fırında pişirilir.

Afiyet Olsun

ÇAYLI KEK

Malzemeler :

1 Bardak demli çay
3 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı kakako
1,5 bardak toz şeker
2 bardak un ( kıvama göre ayarlanabilir )
1/2 paket etitilmiş margarin

Yapılışı

Yumurta ve şeker mikserle çırpılır. Margarin ve çay ilave edilir. Diğer malzemeleri de ilave ederek yağlanmış kalıba dökülür. Önceden ısıtılmış fırında pişirilir.

Afiyet Olsun

PEYNİRLİ KEK

Malzemeler :

Yarım demet dereotu
3 bardak un
1/2 paket eritilmiş soğutulmuş margarin
200 gr.beyaz peynir
1 bardak yoğurt
3 adet yumurta
1 paket kabartma tozu

Yapılışı

3 adet yumurta eritilmiş margarin ile çırpılır. Yoğurt ve kabartma tozu ilave edilir. Kıyılmış dereotu ve beyaz peynir ilave edilerek çırpılır. Un ilave edilerek yaplanmış kalıba dökülür. Üzerine çörekotu serpilerek önceden ısıtılmış fırnda üzeri kızarana kadar pişirilir.

NOT : Ilık yenmesi tavsiye edilir.

Afiyet olsun

HAFTALIK MÖNÜMÜZ

Pazartesi : Mercimek Çorbası
Etli biber Dolması
Zeytinyağlı Yer Elması

Salı : Mısırlı şehriyeli yoğurt çorbası
Etli biber dolması
Zeytinyağlı Yer Elması
İrmik tatlısı

Çarşamba : Balık ( Izgara )
Salata

Perşembe
Cuma : Tarhana Çorbası
Salçalı Köfte
Domatesli Pilav
Cacık

Afiyet Olsun